Een circulaire ontmoetingsruimte vervaardigd van reststromen, educatieve speeltuinen en biobased kroonluchters. Drie voorbeelden van innovatieve projecten die zowel in aanloop naar Floriade als tijdens de wereldtuinbouwtentoonstelling zichtbaar zijn.

De projecten worden ontwikkeld door Floriade en Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (SIGN). Pieter Cloo, directeur Floriade Almere 2022 B.V. “We zijn verheugd samen te werken met SIGN, een strategische innovator ter versterking van de tuinbouw. Met het thema Growing Green Cities inspireren wij bezoekers om groener en gezonder te leven. Dit sluit naadloos aan op de thema’s van SIGN en de projecten die we samen initiëren. Zo willen we een entreegebouw realiseren als test-case met nieuwe biobased circulaire bouwmaterialen en biogrondstoffen en hangen er lampen van mycelium in het Growing Pavilion. We stimuleren samen de ontwikkeling van biobased en circulaire producten.”

Myceliumlamp voor groene wand in de Sky garden. Foto: Maurice Mikkers

SIGN en Floriade werken aan de volgende innovatieve projecten

Circulaire ontmoetingsruimte Sky Garden
Met groene innovaties, die het leven op kantoor prettiger maken, zoals daglichtsystemen, groene wanden en luchtzuiverende plantensystemen. Sky Garden bestaat uit panelen die gevuld zijn met oesterzwamsubstraat van kwekerij Verbruggen en is gerealiseerd door de startup Fungalogic. Meer informatie over Sky garden >>

Biobased kroonluchters en lampen van mycelium
Lampen op basis van reststromen uit de tuinbouw voor het Growing Pavilion dat al tijdens Floriade Preview te zien is.

Entreegebouwen voor Floriade met een circulair en modulair bouwconcept op basis van tuinbouwreststromen
Hiervoor is recent een challenge geopend. Inschrijven kan tot eind juli, klik hier.

Educatieve speeltuinen
Hier ervaren kinderen op een speelse manier hoe de glastuinbouw biologische bestrijders en hommels inzet voor duurzame productie van groenten en bloemen.

Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland
SIGN is een initiatief van Glastuinbouw Nederland en werkt aan tuinbouwoplossingen voor maatschappelijke opgaven en cross-sectorale innovaties in agrofood, gezondheid, bouw, recreatie en meer. Dit doet zij in alliantie met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Website: www.innovatieglastuinbouw.nl

Floriade Expo 2022
Van 14 april tot en met 9 oktober 2022 is Almere hét podium voor de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022. Het thema is Growing Green Cities. De Nederlandse tuinbouw presenteert, samen met nationale organisaties en internationale deelnemers, innovaties en oplossingen voor duurzame en leefbare steden. Naar verwachting bezoeken twee miljoen nationale en internationale gasten de wereldtuinbouwtentoonstelling. Het Floriadeterrein ligt aan het Weerwater, aan de A6, nabij het centrum van Almere en op korte reisafstand van Amsterdam en Schiphol.
Website: www.floriade.com