In het wegdek van het fietspad langs de Schipholweg (N232) bij Vijfhuizen in de gemeente Haarlemmermeer, komen zonnepanelen. Het zonnefietspad langs de N232 wordt zo’n 400 meter lang en moet minimaal 80.000 KwH per jaar opleveren. Daarmee kunnen ongeveer 20 huishoudens voorzien worden van energie. 

Provincie Noord-Holland wil hiermee meer leren over deze techniek van duurzame opwekking van zonne-energie en de ontwikkeling van energiewinning op wegen versnellen. BAM Infra verzorgt de uitvoering, de werkzaamheden zijn naar verwachting medio 2023 afgerond.

De CO2-uitstoot in Nederland moet omlaag. Door te investeren in en ruimte te maken voor duurzame energieopwekking heeft de provincie Noord-Holland de doelstelling de uitstoot van CO2 met 50% in 2030 te verminderen ten opzichte van 1990. Het is daarom belangrijk dat er nieuwe manieren van duurzame energiewinning wordt ontwikkelt. De provincie ziet in zonnefietspaden grote kansen. Een voordeel van zonnepanelen in het wegdek is dat het geen extra ruimte kost. Het fietspad krijgt een dubbele functie, zowel mobiliteit als het genereren van zonne-energie.

In de ontwikkeling van zonnefietspaden werkt de provincie werkt samen met de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland. Zo komt er ook een zonnefietspad langs de N285 bij Wagenberg (Noord-Brabant). De provincies onderzoeken gezamenlijk vragen zoals: wat betekenen de zonnepanelen voor het onderhoud van het fietspad, hoeveel energie kan worden opgewekt en hoe kan met deze nog relatief kostbare techniek op termijn een sluitende businesscase worden gemaakt?

Alle ervaringen en resultaten worden met elkaar gedeeld. De fietspaden worden 5 jaar lang gemonitord.

Meer informatie
Voor vragen of meer informatie neem contact op met het Servicepunt van de provincie via telefoonnummer: 0800 0200 600 (gratis) of per e-mail: servicepunt@noord-holland.nl. Op de hoogte blijven van wat de provincie doet in de regio Amstelland en Meerlanden? Volg dan de regionale Facebookpagina @AmstellandMeerlanden.
Bron: Weekbericht provincie Noord-Holland