Het aanzien van de binnenvaart kan binnenkort duurzaam veranderen. Een nieuw systeem maakt het mogelijk om al varende zonnestroom op te wekken. ‘Solarluiken’ moet de transitie naar een duurzame binnenvaart versnellen.

Eind vorig jaar presenteerden Scheepsbouwconcern Damen Shipyards, luikenbouwer Blommaert Aluminium en zonne-energie specialist Wattlab hun eerste luiken met solarluiken voor binnenvaartschepen. Inmiddels is een tweede proefopstelling het water op. Na de zomer verwachten de partijen klaar te zijn voor de markt. Per luik wordt rond de 2900 kilowattuur per jaar aan zonne-energie opgewekt, genoeg om een gemiddeld Nederlands huishouden een jaar lang van stroom te voorzien.

Voordelen
Op een binnenvaartschip betekent de komst van zonne-energie een directe besparing op het brandstofgebruik en onderhoudskosten van de dieselgenerator. Bij voldoende luiken kan de generator op zonnige dagen helemaal uit en met voldoende accucapaciteit kunnen schippers & bemanning meerdere dagen & nachten zonder de generator. Een schip van 110m volledig uitgerust met 22 zonneluiken kan zo tot wel 30.000 liter brandstof per jaar besparen. De terugverdientijd van de luiken ligt tussen de 5 en 8 jaar afhankelijk van het verbruik, het vaargebied en het aantal luiken. Na deze periode produceren de zonnepanelen daadwerkelijk kosteloos energie.

Met de komst van de Solarluiken hebben schipper weer meer weer meer vrijheid in het kiezen van ligplaatsen. De zonne-energie maakt ze minder afhankelijk van hun dieselgenerator, vaak verboden in binnensteden, en van walstroom aansluitpunten. Aan de kade is walstroom een goed bestaand alternatief. “Maar”, zo stelt Jeroen Ooijen van Blommaert. “ligplaatsen met walstroom zijn er maar beperkt, en bovendien is de stroom relatief duur voor schippers.” Door stroom op te wekken met zonnepanelen blijft de lokale lucht schoon en zal ook geluidsoverlast tot het verleden behoren.

Lichter en dunner
“We hebben afgelopen week al piekvermogens van 6000 Watt gemeten!” vertelt Kasper Keizer, ingenieur bij Wattlab enthousiast. “De zonnepanelen die we gebruiken zijn veel lichter en dunner dan de zonnepanelen die op huizen liggen. Minder dan 2kg/m2 en 1,5mm dik, en toch robuust. Hierdoor hebben we de luiken uitwisselbaar met de bestaande generatie scheepsluiken kunnen maken.” De Solarluiken kunnen dus zonder problemen als de normale stapel luiken gestapeld worden. Het is ook mogelijk om slechts een aantal luiken met zonnepanelen te nemen of zonnepanelen op bestaande luiken te integreren. Het systeem is met minimale aanpassingen aan te sluiten op het boordnet van het schip. Na installatie worden de zonnepanelen 24 uur per dag individueel gemonitord. Via de bijbehorende App worden de opbrengst & besparing van het systeem inzichtelijk gemaakt voor de schipper.